Vijf vragen aan… Henk de Greef | De Greef Kapper voor heren

‘Na 55 jaar is het echt welletjes’

Ruim 10 jaar geleden nam hij al groots afscheid. Maar vooral door zijn trouwe medewerksters Saskia en Mariëlle draaide het bedrijf nog ruim een decennium rustig door. Nu echter vindt Henk de Greef (71) het echt welletjes. Na 55 jaar sluit zijn herenkapsalon op 25 juni definitief de deuren. Hoog tijd voor een terug- en vooruitblik.

Waarom kapper?
“Door mijn vader, projectleider in de bouw. In mijn jeugd was het nog vaders wil is wet. Toen ik twee keer was blijven zitten op de mulo had hij wel door dat school niets voor mij was. Bij een kappersbezoek in Capelle, waar wij toen woonden, hoorde hij dat er een vacature was en sprak hij af dat ik de volgende dag als leerling-kapper zou beginnen. En ik, broekie van 15 had maar te gaan. Twee jaar later had ik mijn eigen zaak in Kerkehout in mijn geboorteplaats Wassenaar. Waar ik vier keer met de zaak verhuisd ben, ook vele jaren als gemeenteraadslid en wethouder de gemeenschap heb gediend, om uiteindelijk hier op de Johan de Wittstraat als ambteloos burger te eindigen.”

Je nam al eerder afscheid?
“Klopt. Toen ik 60 werd, vond ik het wel mooi genoeg geweest. Lekker reizen met mijn vrouw met de boot leek mij veel leuker. En dat ging ik ook doen. Dwars door Europa, maar ook langs de kusten, want mijn toenmalige, maar ook mijn huidige schip is zeewaardig. In de zaak zag je me niet veel meer. Alleen in bijzondere omstandigheden. De zaak kon ik met een gerust hart aan mijn medewerksters overlaten. Voor de klanten hoeft er straks ook niet al te veel te veranderen. Saskia en Mariëlle zullen in Wassenaar blijven werken. Een plannetje is daarvoor in ontwikkeling en zij zullen voor 25 juni aan onze klanten laten weten waar zij zullen landen.

Is het kappersvak zo profijtelijk?
“Het profijtelijke van het ‘Kapper voor heren’ zijn, is dat ik veel van mijn klanten heb mogen leren. Je hoort natuurlijk wel eens wat als iemand bij je in de stoel zit. Samen met dameskapper Wim Blom kocht ik in 1983 het toenmalige gemeentekantoor aan de Schoolstraat, waar nu notaris Van Wijk gevestigd is. En met mijn broer heb ik een winkelstrip aan de Van Hogendorpstraat ontwikkeld. Dat stelde ons in staat ons leven in te richten, zoals nu het geval is.”

Hoe zie jij de toekomst van Wassenaar-Centrum?

“Daar maak ik me best wel zorgen over. De concurrentie van internet en grote winkelcentra wordt steeds sterker. Huidige, oudere winkeliers hebben geen opvolgers. Vooral onder de grotere winkelpanden is nu al veel leegstand. Er moet heel wat veranderen. Daarom ben ik ook een jaar geleden toegetreden tot het bestuur van het centrummanagement. Sommige ontwikkelingen vallen niet te keren. Daar kun je maar beter in meegaan. Door een nieuwe stedenbouwkundige visie te ontwikkelen, waarin meer plaats is voor wonen en concentratie van winkels in het echte dorpshart. De plaatselijke politiek heeft daar nog veel te weinig oog voor. Althans als ik de verkiezingsprogramma’s lees. Hopelijk komt er wel veel aandacht voor in het coalitieprogramma dat nu in de maak is.”

Waar heb je bewondering voor?
“Ik heb grote bewondering voor al die middenstanders, die het zo verschrikkelijk zwaar door corona hebben gehad en het hebben overleefd. Als pandeigenaar heb ik me door de pandemie ook noodgedwongen moeten verdiepen in de bedrijfsvoering van mijn huurders. En daarvan heel veel opgestoken. Ik ben er heel trots op dat we samen door deze moeilijke tijd zijn heen gekomen en dat geen enkele van hen de tent heeft moeten sluiten. De middenstand vormt in mijn ogen de ruggengraat van het dorp. Zij houdt Wassenaar levend en leefbaar. Zowel politiek als consument moet daar beslist meer rekening mee houden. Dus wees loyaal, koop lokaal!”

Henk de Greef
De Greef Kapper voor heren
Johan de Wittstraat 3
2242 LA  Wassenaar
070-5111111
vrolijkedegreef @casema.nl

Bij de foto: Henk de Greef en zijn vrouw Ellen gaan na 25 juni, wanneer Henk zijn kapsalon sluit, nog meer genieten van hun jacht Adagio (Foto PR)