Vijf vragen aan… Niels Beekhuizen | Crooked Spider Brewing

‘Heel lekkere speciaal bieren uit het eigen dorp’

Ooit een marshmallow-milkshake IPA gedronken? Niels Beekhuizen (30) van Crooked Spider Brewing op bedrijventerrein Maaldrift heeft hem samen met twee collega-brouwers eenmalig gebrouwen. Dus als u zoiets bijzonders wilt proeven moet u snel bestellen. Eenvoudiger komt u aan één van zijn evergreens uit de Wassenaar Serie (Doe mij ’n del, Met de Wassenaarse Slag, Of je wind lust?)  of zijn internationale serie. Daarvoor kunt u ook bij Marius, Jouw Wijnvriend in de Van Hogendorpstraat en Jumbo Mark Blaauw aan de Luifelbaan terecht.

Hoe wordt iemand bierbrouwer?
“Dan moet je een schoonvader hebben, die jouw in 2012 voor school gefabriceerde eerste biertje zo lekker vindt, dat hij zegt dat je hierin door moet gaan. Dan begin je op de Jagerslaan op 12m2 met een keteltje van 50 liter verder te experimenteren. Om in 2015 op te schalen naar 250 liter, in 2017 in loondienst naast andere bieren ook je eigen merk te gaan brouwen en een paar jaar later opnieuw op eigen benen te gaan staan en de zaken veel groter aan te pakken op Maaldrift.”

Hoe verzin je zo’n bedrijfsnaam?
“Dan moet je bij een inspectie een spin in je ketel tegenkomen voordat je een nieuw bier wil gaan brouwen. Als je die er dan uitvist en de spin blijkt kreupel te zijn, heb je een unieke bedrijfsnaam. Zo speel ik ook met de namen van mijn bieren. De smaak van het vaste assortiment constant houden, vraagt andere vaardigheden. De kwaliteit van de ingrediënten verschilt elk jaar. Een droge zomer levert andere hop en gerst op dan een natte. Het is de kunst het brouwproces dan zodanig te manipuleren dat het eindresultaat in 2022 niet of nauwelijks verschilt van 2021.”

Hoe kijk je aan tegen allerlei milieuzaken?
“Ik heb duurzaamheid hoog in het vaandel. Onze bostel (overblijfsel van het brouwproces) gaat naar boerderij Nellesteijn, waarvan wij weer de kaas betrekken voor ons proeflokaal. Daar ontvangen we graag Wassenaarders, die meer van onze bijzondere bieren en het brouwproces willen weten of gewoon een leuk feestje willen houden. Ook zijn we bewust overgestapt naar blik als verpakking. Dat is vooral beter voor het bier, maar ook voor het milieu. Verder is ons brouwproces volledig elektrisch en zijn we druk bezig met verdere verduurzamingen.”

Hoe zie jij de toekomst voor je?

“Op dit moment bestaat ons bedrijf nog dankzij de inzet van enkele vrijwilligers en stagiairs, die net als ik tien jaar terug, een opleiding in de chemische en levensmiddelen technologie volgen. En ik heb een lieve vrouw Katie, die als onderzoeker in biomedische wetenschappen voldoende geld voor ons beiden in het laatje brengt. Want de covidsteun van de overheid was en is in mijn geval heel erg karig. Toch hoop ik onze brouwcapaciteit van 60.000-100.000 liter nu over vijf jaar op 300.000 liter te hebben gebracht en dan met drie tot vijf betaalde personen in de brouwerij, de marketing en de verkoop aan de slag te zijn. Dan moeten de mensen ons bier natuurlijk wel lekker blijven vinden en het op steeds meer plaatsen kunnen kopen.”

Is er nog een privéleven naast de brouwerij?
“Eigenlijk nauwelijks. Maar ik vind gelukkig nog wel genoeg tijd om in Voorschoten bij Adegeest te honkballen. En ik verenig graag het nuttige met het aangename. Zoals deelname aan activiteiten van Ondernemend Wassenaar. Ik heb bijvoorbeeld veel gehad aan de contacten daar met collega-ondernemers, die dezelfde taal als ik spreken. Zelfs heb ik er al een samenwerking met All Sails aan overgehouden. We gaan boottochtjes met bierproeverijen combineren. Nu maar hopen dat snel alles weer helemaal normaal wordt. Ik kan niet wachten om naast de Jumbo en Marius ook de horeca in de regio weer bier te leveren en mensen thuis, op een terras of in ons proeflokaal te laten genieten van onze heerlijke bieren.”

Niels Beekhuizen
Crooked Spider Brouwerij en Proeflokaal
Rijksstraatweg 60
2241 BW  Wassenaar
06-14635872
info@crookedspider.nl
www.crookedspider.nl
www.facebook.com/crookedspider
www.instagram.com/crooked.spider

Foto: Niels Beekhuizen schenkt ook graag voor u een bijzonder in Wassenaar gebrouwen glas bier in het proeflokaal van de Crooked Spider Brouwerij op Maaldrift (Foto: PR)