Vijf vragen aan… Chris Theil | Chris Theil Lederwaren

‘Koop bij de man die ook repareren kan!’

We leven ondanks de steeds grotere aandacht voor duurzaamheid nog altijd in een wegwerpmaatschappij. Maar Chris Theil (59) en eerder zijn vader en opa, die het bedrijf in 1929 stichtte, geeft zaken graag een tweede of derde leven. Of het nu een paar schoenen of een golftas is. En verkoopt de mooiste koffers van 100% gerecycled materiaal naast prachtige tassen en rugzakken en tegenwoordig ook kaarsen en andere hebbedingen voor in huis en vriendelijk geprijsde dameskleding. En niet zonder succes want dit interview wordt voortdurend onderbroken door een vrolijk klingelende winkelbel.

Hoe ben je de coronatijd doorgekomen?
“Met de reiswereld op slot en de scholen dicht verkocht ik geen enkele koffer en rugzak meer. En schoenreparaties kon ik ook bijna helemaal vergeten, omdat iedereen ging thuiswerken. Toch kon ik dankzij mijn trouwe klanten en het hechte Wassenaarse ondernemersnetwerk het hoofd boven water houden. Zij hielpen mij aan nieuwe ideeën en inzichten, die ook nog eens heel succesvol waren. Zoals kerstpakketten samen met Stal den Hollander. Daar gaan we dus dit jaar mee door. En met dank aan mijn vrouw en dochter heb ik nu een prachtige kleine collectie damesmode in de winkel. Wie ons op Facebook en Instagram volgt, is steeds als eerste op de hoogte als er iets nieuws binnen is. En men kan ook naar onze webwinkel gaan die wordt bijgehouden door mijn zoon Kim.”

Waarom zit je niet in de Langstraat?
“We zitten al sinds 1961 hier op de Windlustweg, waar ook enkele andere gerenommeerde zaken gevestigd zijn in een pand dat de mensen uitstekend weten te vinden met parkeermogelijkheden voor de deur. De huren in de Langstraat zijn zo hoog, daar valt voor mij niet tegenop te verkopen en te repareren, hoewel ik best begrijp dat meer concentratie van het winkelaanbod in het dorp een goede zaak is. Het ziet er naar uit dat ik op deze plek in 2029 het eeuwfeest van het bedrijf ga meemaken. Maar je weet nooit hoe het loopt met ondernemen. Veranderen blijft nodig. De toekomst zal het leren.”

En hoe zie jij de toekomst dan nu voor je?
“Ik moest en moet het hebben van mijn servicegerichtheid. Mijn assortiment kun je vast ook elders krijgen en misschien ook weleens goedkoper, hoewel er met mij altijd over de prijs te praten valt als je hetzelfde product op internet of in een andere winkel voor een lagere prijs hebt gezien. Maar je kunt bij mij ook terecht als iets kapot is. En kom daar maar eens om bij die grote ketens. Duurzaamheid was al een hobby van me voor het begrip in de mode kwam. Er wordt nog altijd veel te veel weggegooid. Toch krijgen zaken als de mijne het steeds zwaarder. De echte omslag moet nog gemaakt worden.”

Je hebt zeker geen tijd voor hobby’s?
“Zaterdags naar Blauw Zwart kijken gaat niet. Maar ik draag wel mijn steentje bij in de Technische Commissie en het bestuur, hoewel ik beslist geen vergadertijger ben. Ik had ooit de ambitie om een grote speler in de voetballerij te worden, maar een vervelende blessure verhinderde dat. En ik kon mijn ei ook goed kwijt als jeugdtrainer. Wie weet pak ik dat in de toekomst weer op.”

En hoe ziet je gezinssituatie eruit?
“Ik ben gelukkig getrouwd met Edith, die bij Bos Tuingereedschappen aan de Hofcampweg werkt. Onze zoon Kim heeft het CIOS gedaan en is pedagogisch medewerker in de jeugdzorg. Chrissie, onze dochter heeft dezelfde opleiding gevolgd en is daarna afgestudeerd als voedingsdeskundige en diëtist. Inmiddels is er ook een kleinzoon: Jax van 2½.  Iets leukers is er niet.”

Chris Theil Lederwaren
Chris Theil
Windlustweg 7
2242 HK  Wassenaar
T 070-5115215
W www.theil-lederwaren.nl
E christheillederwaren@allesin1.nl
F www.facebook.com/christheillederwaren

Bij de foto: Chris Theil, hier voor een deel van zijn uitgebreide kofferassortiment, verkoopt graag zaken die lang meegaan en geeft ze zo nodig een tweede leven door zelf te repareren wat kapot is gegaan.