Vijf vragen aan… Madeleine Buise | Buise van Soest Makelaars

‘Bouw en transformeer om woningtekort op te heffen’

Ze is geboren en getogen in het dorp en kent er door haar vak vrijwel elke vierkante centimeter: Madeleine Buise (53) van Buise van Soest Makelaars op Molenplein 1 A. Inmiddels al ruim 25 jaar als zodanig werkzaam en sinds 2012 directeur/eigenaar van het bedrijf. Met een team van acht personen runt zij een boeiende en bloeiende zaak, die een grote rol speelt op de plaatselijke woningmarkt.

Altijd de ambitie gehad om makelaar te worden?
“Ik ben min of meer in het vak gerold. Maar een intrinsieke ambitie was er zeker. Na de basis- en middelbare school heb ik een poosje rechten gestudeerd, maar dat was niets voor mij. De dynamiek van de makelaardij is mij meer op het lijf geschreven, hoewel het zeker in de huidige krappe markt niet altijd leuk meer is. Verkopen gaat op dit moment natuurlijk fantastisch, maar ik zou graag ook kopers meer van dienst zijn dan nu het geval is. Wassenaar is bijvoorbeeld nog altijd heel erg in trek bij uit het buitenland terugkerende expats, die op zoek zijn naar een groene en veilige omgeving voor hun gezin en goede scholen voor hun kinderen. En vind daar nu maar eens een betaalbaar huis voor.”

Wat moet er gebeuren om de oververhitte markt af te koelen?
“Bouwen en transformeren. Er zijn nog heel wat locaties in het dorp waar de bebouwing dichter kan, zonder dat het groene karakter van ons dorp, een unique selling point (USP) dat beslist moet worden gekoesterd, wordt aangetast. En er staan heel wat panden leeg, die best een woonbestemming kunnen krijgen. En laten we dan vooral kiezen voor starters en mensen die hun starterswoning willen verruilen voor iets anders. Het vliegwiel van de doorstroming met beter op gang komen. Net over de gemeentegrens biedt Valkenhorst natuurlijk ook veel perspectief. Het verkeer daar vandaan en naartoe blijft wel een dingetje. Overigens aan voorspellingen over de woningmarkt waag ik me niet meer. Wel weet ik dat we het nu gierend druk hebben en dat dat niet altijd zo zal blijven.”

Naast het werk?
“Sport is een passie. Ik kreeg jet lag van het volgen van de Olympische Spelen op televisie. Hockey in het bijzonder. Na heel lang zelf actief te zijn geweest op het veld, ben ik nu ook al weer een behoorlijk aantal jaren bestuurlijk met deze boeiende sport bezig. Ik ben voorzitter van HGC en de vereniging van hoofdklasseclubs geweest en vervul nu een rol in het bestuur van de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB). Ik ben bestuurslid Competitiezaken en Hoofdklasseaangelegenheden. Verder hou ik van een bourgondische leefstijl met veel lekker eten, drinken, uitgaan en reizen en kan ik echt genieten en ontspannen van een vaartocht met de sloep over de Kagerplassen.”

Wat is volgens jou de grootste uitdaging voor Wassenaar?
“Er mag best wat meer reuring in het dorp komen. De naweeën van de coronaperikelen, de groeiende internetverkopen en The Mall of the Netherlands zijn een bedreiging voor de plaatselijke middenstand. Shop lokaal, zou ik iedereen wel willen toeroepen, die wil dat het dorp aantrekkelijk blijft. En laten we voor meer leuke evenementen zorgen. Hoe gezellig was het bijvoorbeeld niet op de tijdelijke ijsbaan bij de haven. Gemeente ondersteun initiatiefnemers daarvan en beneem ze niet direct alle lust met een gigantisch en kostbaar eisenpakket. En bied plaatselijke ondernemers dan ook de mogelijkheid daaraan wat extra te verdienen. Nu Wassenaar zonder Voorschoten verder gaat, is het ook zaak alle lokale kennis en kunde te bundelen en in te zetten om de gemeente en gemeenschap levend te houden.”

Welke rol kan Ondernemend Wassenaar hierbij spelen?
“Bij de plaatselijke ondernemers ligt al veel kennis en kunde opgestapeld. Ondernemend Wassenaar kan prima een coördinerende rol spelen bij het aanbieden daarvan aan de gemeente. Zeker als nog meer bedrijven lid worden.”

Buise van Soest Makelaars
Madeleine Buise
Molenplein 1 A
2242 HV  Wassenaar
T 070-5117300
I www.buisevansoest.nl
E info@buisevansoest.nl

Bij de foto: Madeleine Buise (4e van links) met het complete team van Buise van Soest Makelaars op een mooi groen plekje in Wassenaar voordat ze 1,5 meter afstand moesten gaan houden (Foto: PR)