Vijf vragen aan … Anne Staal en Xavier Pinto Gonzalez | BOHO en Bistro Plein 14

‘Niet alleen een ‘fusion’ in de keukens van de restaurants’

Ze runnen twee verschillende eetgelegenheden aan het Plein, Anne Staal (37) en zijn in Venezuela geboren echtgenoot Xavier Pinto Gonzalez (30). Twee bevlogen, jonge ondernemers, die het zwaar te verduren kregen door de coronacrisis, maar niet bij de pakken gingen neerzitten. Tijd voor een nadere kennismaking.

Waar kruisten jullie wegen?

Anne: “We hebben elkaar leren kennen op Bonaire. Ik was er makelaar en Xavier kok. Daar zijn we ook getrouwd. In 2016 besloten we in mijn geboortedorp Wassenaar samen in de horeca verder te gaan. Met een bistro op Plein 14, maar we moesten daarvoor wel eerst grondig verbouwen.” Xavier: “De taakverdeling was duidelijk. Anne aan de tafels en ik in de keuken. Toen we eind vorig jaar BOHO overnamen, hebben we dat daar ook zo geregeld. Wel leid ik de keukenbrigade daar nu met hulp van Roxanne Mitrache.”

Hoe kijken jullie aan tegen de huidige tijd?

Xavier: “Het is niet makkelijk. 78 dagen gedwongen dicht, betekent 78 dagen geen inkomsten. Ook nu draaien we nog lang niet op volle kracht. We hebben van vier medewerkers afscheid genomen. Gelukkig hebben ze allemaal een nieuwe baan.” Anne: “We zijn er nog lang niet, maar er kan wel steeds meer. We doen er alles aan om het onze gasten naar de zin te maken. De terrassen zijn sterk uitgebreid en de tafels binnen verder uit elkaar gezet om de 1,5 meter afstand in acht te nemen. Wie toch nog aarzelt om uit eten te gaan, kan bij ons ook een menu afhalen of in het hele dorp laten thuisbezorgen.”

Wie verdienen er een pluim?

Xavier: “Ik heb grote waardering voor de proactieve houding van de gemeente bij de uitbreiding van de terrassen. Men helpt zo duidelijk de schade voor de horecaondernemers te beperken.” Anne: “Koninklijke Horeca Nederland heeft ook goed aan de weg getimmerd. En plaatselijk heeft Ondernemend Wassenaar regelmatig aan de bel getrokken en haar leden goed geïnformeerd. Het geeft aan hoe belangrijk het is, dat je als ondernemers samen optrekt. Wij zijn dan ook niet voor niets lid van beide organisaties.”

Tips voor andere ondernemers?

Anne: “Werk je niet over de kop! Wij werken momenteel zes of zeven dagen per week 12 tot 14 uur. Dat valt onmogelijk vol te houden. Daarom proberen we in ieder geval snel weer op iedere maandag vrij te nemen. En ben niet alleen met je eigen bedrijf bezig. Ik zit ook in de (plaatselijke) besturen van beide eerder genoemde organisaties.” Xavier: “Heb als ondernemers in deze tijd ook meer begrip voor elkaar. Koop zoveel mogelijk in eigen dorp en hanteer zo nodig soepelere leveringsvoorwaarden. Zelf kopen wij nog altijd al onze ingrediënten zo veel mogelijk ter plaatse.”

Toekomstplannen?

Anne: “We willen graag veel meer van de wereld zien, maar voorlopig richten we onze focus op de toekomst van beide zaken. Bij BOHO, wat een afkorting is van Bohemian House, blijft de naam indachtig het accent gericht op vrij en artistiek, een fusion tussen verschillende keukens. De Bistro, is zoals de naam al zegt, kleiner en iets laagdrempeliger. Xavier: “Behalve dineren, kun je bij ons ook uitstekend lunchen en borrelen. Hopelijk krijgen we nog een mooie nazomer, waarin gasten ons ook rond het middaguur en theetijd weten te vinden.”

Bistro Plein 14 en BOHO
Anne Staal en Xavier Pinto Gonzalez
Plein 14 en 18
2242 KC  Wassenaar
T 070-7370530 en 070-7789655
I bistroplein14.nl en boho-wassenaar.nl
E info@bistroplein14.nl en info@boho-wassenaar.nl

Bij de foto: Anne Staal (l) en Xavier Pinto Gonzalez, een ‘fusion’ die tot stand kwam op Bonaire en in Wassenaar wordt voortgezet in Bistro Plein 14 en Restaurant BOHO op Plein 18.