Henk Bos: “Als wij het niet doen, wie dan wel?”

Sinds de oprichting van ‘Ondernemend Wassenaar’, ruim 4 jaar geleden, heeft Henk Bos een bestuursfunctie als vertegenwoordiger van het Havengebied en de Van Hallstraat, in het bestuur van deze organisatie. Geboren en getogen in Wassenaar, weet Henk als geen ander hoe de hazen in Wassenaar lopen, zowel sociaal als maatschappelijk. Samen met zijn vrouw Monique werkt hij al jaren aan het bedrijf Bos Tuingereedschappen, enkele jaren geleden uitgebreid met Bos Las- en Metaalwerken in de Van Hallstraat. Henk heeft de afgelopen 18 jaar zijn ankers geslagen in de Wassenaarse ondernemerswereld.

Binnen de doelstellingen van Ondernemend Wassenaar, heeft Henk als bestuurslid van Ondernemend Wassenaar bepaalde zaken die hij beschouwt als zijn portefeuille binnen het bestuur. Een daarvan is, dat het belang van de ondernemersvereniging in een beter daglicht moet komen. Leidend in die gedachte is: als wij het niet doen, wie dan wel? En als je niets doet, dan gebeurt er ook niets. Henk wil in dit proces niet gezien worden als de bijdehand die overal met zijn neus tussen zit, maar het zijn toch heel vaak dezelfde mensen die hun nek uitsteken.

“Ons mooie dorp telt verschillende clubs waar ondernemers bij betrokken zijn, zoals de Wassenaarse Bedrijven Contact Groep (WBC), de Ondernemers Club Wassenaar ’99 (OCW’99), Koninklijke Horeca Nederland afdeling Wassenaar, de diverse serviceclubs, zoals de Lions, Rotary, Lady’s Circle en de Round Table. Maar ook de Stichting Centrum Management, die de winkelondernemers vertegenwoordigt in het centrum”. Zelf is Henk vijf jaar voorzitter geweest van OCW’99. De grote zorg van Henk is, dat er tussen al die clubs weinig verbinding zit en dat de kans bestaat dat het over drie tot vijf jaar is doodgebloed. Daarmee wil hij niemand voor de schenen schoppen, maar de vooruitzichten zijn niet rooskleurig. “De dreiging van de toekomstige Mall of The Netherlands houden wij niet tegen. We kunnen met z’n allen wel streven naar een vermakelijk Wassenaars centrum waar het leuk toeven is met interessante winkels en gezellige horeca. Dat kunnen we pas bereiken als we daar met z’n allen als belanghebbenden onze schouders onder zetten”.

“De ondernemers, en daarbij hun ondernemingen, zijn belangrijk voor Wassenaar. Als bijvoorbeeld Duinrell niet verder kan groeien, dan is er een stuk minder plek voor vakantiewerkers, dan komen er voor de horeca een stuk minder toeristen. Zo is het ook jammer dat Tacx weggaat uit Wassenaar. Los van de discussie of er ruimte is of niet, is het wel een signaal dat een groot bedrijf vertrekt uit het dorp”.

Ondernemend Wassenaar biedt alle ondernemers de mogelijkheid om hun stem te laten horen. Van zzp’er tot multinational of landelijk opererende winkelketen. Van groot tot klein. Zowel naar de Gemeente alsook naar de gemeenschap. Rode draad in dit verhaal is dat zoveel mogelijk ondernemers zich aansluiten bij Ondernemend Wassenaar. Daarmee creëert de vereniging een zo breed mogelijk draagvlak. “Wij realiseren ons met z’n allen niet, in wat voor een mooi gebied/dorp wij hier leven in Nederland. Met de kansen die wij hebben,” aldus Henk.

Tekst: Jan Pieter Becker Foto: René de Wit