Vijf vragen aan… Martijn Kuyt | Kuyt Schilders B.V.

‘Voor goede ambachtslieden blijft er altijd werk!’

Zelf hanteert hij de kwast wat minder. Calculaties en offertes maken en het binnenhalen van orders kost ook de nodige tijd. Net als het aansturen van de vijf andere vaklieden, die bij hem werken. De boekhouding heeft hij grotendeels uitbesteed aan zijn vrouw, die daarnaast ook nog elders aan het werk is. We spreken Martijn Kuyt (52) van het gelijknamige familiebedrijf in zijn kantoor bij de werkplaats op Tuinpad 12.

Zit je hier wel op een logische plek?
‘ Mijn vader verhuisde in de jaren 80 naar deze locatie. In 2009 nam ik het bedrijf over. Aan de even genummerde zijde van het Tuinpad vind je bedrijven zoals wij, maar ook opslagruimten direct verbonden met winkels, die aan de Langstraat zitten. Dat is in de loop der jaren zo gegroeid. Voor mij heeft het voor- en nadelen. We zitten lekker centraal, beschikken over voldoende ruimte, en kennen hier ook betrekkelijk weinig parkeerproblemen. Of dat zo blijft als het nieuwe centrumplan wordt uitgevoerd, waar ik overigens een warme voorstander van ben, moet nog worden afgewacht. Groeiambities heb ik niet -ik geloof in kwaliteit door kleinschaligheid- maar dat zou natuurlijk kunnen veranderen als één of meer van mijn drie kinderen ook in de zaak wil. Dan zou het wel fijn zijn als er in Wassenaar voldoende alternatieve vestigingsmogelijkheden voor bedrijven zijn. Daar ontbreekt het nu wel aan.’

Wat zijn jullie sterke punten?
‘Wij leveren vakwerk! We werken vooral in het onderhoud van particuliere woningen. ’s Zomers vooral buiten en ’s winters vooral binnen. Naast schilderwerk voeren wij ook behangwerk uit en plaatsen wij glas. In de loop der jaren heb ik geleerd dat er voor goede ambachtslieden zoals wij altijd werk is. Maatschappelijk wordt dat steeds nog wel een beetje ondergewaardeerd, hoewel je als schilder in loondienst of zzp’er nu een prima boterham kunt verdienen. Ik hoop op een herwaardering voor het ambacht waardoor jongeren hiervoor gaan kiezen. Het werk houdt overigens wel meer in dan het uitvoeren van het vak. Je moet ook goed met mensen kunnen omgaan, want iemand moet voor jou wel bereid zijn de deuren en ramen van zijn of haar huis wagenwijd open te zetten of je in de kamer aan de slag te laten gaan, terwijl het huishouden zo weinig mogelijk gestoord mag worden.’

Hoe kijk je naar de toekomst in jouw sector?
‘Het vinden van nieuwe vaklieden wordt een steeds grotere opgave. Dat is overigens een probleem dat ook voor andersoortige bedrijven geldt. Wij zijn daarom ook een leerbedrijf en hebben een leerling in dienst, die één dag in de week theoretisch wordt geschoold op de schilderschool in Katwijk en vier dagen per week de fijne kneepjes van het vak bij ons leert. Zelf ben ik voor het vak opgeleid bij de schilderschool in Utrecht en aan de TH in Eindhoven. Ik heb ik bij een onderhoudsbedrijf in Haarlem leren calculeren, maar heb ik het echte schildersvak van mijn vader pas geleerd nadat ik in 2000 in het bedrijf kwam.’

Wat is er allemaal veranderd in je vak sinds je begon?
‘Er is veel meer aandacht gekomen voor veilig werken. Van een hoogwerker en steigers in plaats van ladders tot verf op waterbasis voor het binnenwerk. Schuurmachines zonder afzuiginstallatie zijn nu ondenkbaar. Handschoenen, brillen en gehoorbeschermingsmiddelen horen er thans ook helemaal bij. Fijn voor degene die het werk moet uitvoeren, maar ook fijn voor degene bij wie het werk plaatsvindt. Sneller droog, minder stof en minder verflucht. Het wachten is nog op ook voor het buitenwerk echt duurzame alternatieven. Duurzaamheid is wel terug te vinden in de tegenwoordige aanpak van buiten onderhoud. Door deze planmatig te maken en periodiek bij te stellen wordt op het juiste moment onderhoud uitgevoerd en daardoor op kosten en materialen bespaard.

Wanneer wil je stoppen?
Voorlopig ga ik met veel plezier door. Eerder stoppen dan de AOW-gerechtigde leeftijd is wel het streven. Ik zou bijvoorbeeld best als docent op een schildersvakschool parttime mijn kennis willen overdragen. En er met de caravan op uit Europa in, trekt ook heel erg. Evenals meer tijd hebben voor tennis en padel.

Kuyt Schilders B.V.
Martijn Kuyt
Tuinpad 12
2242 TC  Wassenaar
Telefoon 070-5114312
Email info@kuytschilders.nl
Website www.kuytschilders.nl

Foto: Martijn Kuyt (Kuyt Schilders B.V.) weet dat er voor goede vaklieden altijd werk is (Foto: PR)