Vijf vragen aan… Michiel Spoor | De Horsten Uitvaartverzorging

‘Verzorgd, correct en stijlvol’

Verzorgd, correct en stijlvol. Dat is waar Michiel Spoor (46) voor staat als het om uitvaarten gaat. Ongeacht het beschikbare budget en met inachtneming van de wensen van de overledene en de nabestaanden. Een bijzonder beroep, waarbij hij mensen op hun kwetsbaarste momenten ontmoet en bijstaat. Tijd voor een nadere kennismaking in ‘Het Clingendaelhuys’ op de hoek van de Benoordenhoutseweg en Thérèse Schwartzestraat in Den Haag.

Hoe word je uitvaartondernemer?
“Bij mij zat dat er al heel vroeg in. Als zesjarig jongetje vertelde ik mijn verbijsterde oma dat ik dat wilde worden. Onderweg naar haar toe had ik een man strak in het pak in een rouwauto gezien en dat leek mij wel wat. Dat het vak wel iets meer inhoudt, kon ik toen nog niet bevroeden, maar op 12-jarige leeftijd raakte ik echt geïnteresseerd en nam ik al een kijkje bij een uitvaartcentrum. En als 14-jarige mocht ik daar al achter de schermen aan de slag en omdat ik toen al lang was soms ook als drager meewerken. Toen ik 17 was, heb ik als jongste ooit mijn vakdiploma behaald. Ik kwam erachter dat de mensen niet op zo’n jong broekie zitten te wachten als ze een uitvaart moeten regelen. Daarom ben ik toen eerst in de fotografie aan de slag gegaan. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en toen ik 23 was, ging ik op herhaling. Dit keer bij Innemee in Den Haag, waar ik ook leerde wat er allemaal extra komt kijken bij uitvaarten van zeer vooraanstaande landgenoten. Het bedrijf werd overgenomen en de bedrijfscultuur veranderde, daarom ben ik in 2004 voor mijzelf begonnen.”

Wat is er zo mooi aan dit vak?
“Mensen bijstaan als ze het heel moeilijk hebben. We willen allemaal dat het afscheid van een geliefde op passende wijze geschiedt. Als je hen daarbij goed kan helpen geeft dat veel voldoening. Elke uitvaart is anders en mag nooit routine worden. Soms valt het niet mee om professioneel te blijven. Vooral begrafenissen van kinderen doen ook wat met mijn gemoed. Gelukkig kan ik mijn emoties naderhand goed kwijt bij mijn vrouw en collega’s.”

Waarin onderscheid je je van andere uitvaartondernemers?
“Allereerst door de kleinschaligheid. We werken met vier uitvaartverzorgers en één officemanager. En hier in het stijlvol ingerichte Clingendaelhuys is altijd maar plaats voor één afscheid tegelijk. In een huiselijke sfeer kunnen mensen dan in alle rust afscheid nemen en eventueel ook een officiële plechtigheid voor maximaal 50 personen houden. Onze livestream werkt naar twee kanten. Zo kunnen mensen aan de andere kant van de wereld niet alleen een afscheidsbijeenkomst volgen, maar indien gewenst er zelf live een bijdrage aan leveren.”

Hoe ziet je gezinssituatie eruit?

“Ik heb met mijn partner Karen een dochtertje van 6, Isabelle en een zoontje van 3, Quinten. We wonen met veel plezier in het groene Wassenaar. Dat bevalt mij als dorpsjongen, oorspronkelijk afkomstig uit Baarn, veel beter dan het drukke Bezuidenhout waar ik hiervoor woonde. Momenteel probeer ik mijn vliegbrevet te halen. Zo kom ik letterlijk en figuurlijk los van mijn werk. Met mijn kinderen kun je me nu vaak op het strand en in speeltuintjes tegenkomen. De gemeente mag sommige daarvan weleens een opknapbeurt geven.”

Nog verdere wensen?
“De doorstroming van het verkeer op het Rozenplein kan beter. Bijvoorbeeld door de voorrang voor de fietsers op de rotonde op te heffen. En de recentelijk geplaatste gemeentelijke GFT-containers op allerlei plaatsen in het dorp verdienen ook niet altijd de schoonheidsprijs. Maar verder blijft Wassenaar een fantastisch dorp, waar je je kinderen met een gerust hart kunt laten buitenspelen. Laten we daar met z’n allen zuinig op blijven.”

Michiel Spoor
De Horsten Uitvaartverzorging
Wassenaar & Voorschoten
Het Clingendaelhuys
Benoordenhoutseweg 279
2596 BJ  Den Haag
T 070-5144345
E spoor@dehorstenuitvaartverzorging.nl
I www.dehorstenuitvaartverzorging.nl