Vijf vragen aan… Martin Kortekaas | Bouwbedrijf Martin Kortekaas

‘Ik wil zeker nog wel tien jaar doorgaan’

Na 36 jaar met veel plezier voor een Wassenaarse aannemer te hebben gewerkt, gedwongen worden om voor zichzelf te beginnen, toen het bedrijf ophield te bestaan. Het overkwam Martin Kortekaas (58) ruim vijf jaar geleden. Dankzij hulp van familie en vrienden, in de eerste plaats zijn vrouw Marian (57), lukte het wonderwel. Zo goed zelfs dat Martin nog zeker tien jaar wil doorgaan.

Was het begin moeilijk?
“We hebben er hard over moeten nadenken. Maar er zat aan het eind van de vorige crisis niemand op een bouwvakker van 52 te wachten. En mijn kinderen, we hebben een zoon en een dochter, waren al de deur uit, dus daarvoor hoefden we niet meer te zorgen. Het UWV bleef de eerste maanden 40% van mijn uitkering doorbetalen, dat was ook een mooi steuntje. Marian wilde de boekhouding wel doen en een zwager stond me met veel raad en daad terzijde. De orders kwamen gelukkig ook direct binnen. Dus liep het eigenlijk heel gauw gesmeerd.”

En hoe sta je er nu voor?
“Ongelooflijk goed. Mijn orderportefeuille is al tot medio volgend jaar gevuld! En heel gevarieerd. Als ZZP’er ben ik zelf gespecialiseerd in metsel- en tegelwerk, maar ik werk ook veel samen met andere ondernemers in de bouw, waarbij ik dan als coördinator voor een verbouwing optreed. Zo kan ik naast een alleen uitgevoerde klus als een gevelrestauratie in Scheveningen net zo trots zijn op een samen met heel veel anderen uitgevoerde uitgebreide verbouwing in de Balistraat in Den Haag. En heb ik ondertussen ook al heel wat werk in eigen dorp op mijn naam staan.”

Wat is er bijzonder aan Wassenaarse ondernemers?
“Veel Wassenaarse ondernemers, inclusief ikzelf, gaan voor kwaliteit en vertrouwen. We staan ook altijd voor elkaar klaar. Zo hoef ik niet te wanhopen als er een collega op een project ziek wordt, er is altijd wel iemand die mij uit de brand wil helpen. Andersom geldt dat ook. Het is fijn te weten dat je altijd op vakmensen uit het eigen dorp kan rekenen.”

Hoe ziet je leven er verder uit?
“We mogen graag een middagje met onze sloep in onze mooie regio varen. Het voordeel van ondernemerschap is dat ik daarvoor niemand meer om toestemming hoef te vragen. Tijdens de bouwvakantie varen we wat verder weg, maar blijf ik toch ook een aantal dagen gewoon aan het werk. Dat compenseren we dan wel weer in november met een reisje naar de Antillen. Verder wonen we heel fijn op de Achterweg in het huis dat door mijn opa werd aangekocht. Mijn vader is er geboren en heeft er later zelf samen met mijn moeder ook heel lang gewoond. Toen wij er als derde generatie Kortekaas in trokken, hebben wij het helemaal aan de eisen van de huidige tijd aangepast. Mijn zoon kan nu al niet wachten om er als vierde generatie zijn intrek in te nemen.”

Nog wensen?
“Eén bescheiden wens heb ik nog wel. Dat de Wassenaarders zorgvuldiger omgaan met de publieke ruimte. De winkelstraten zien er soms niet uit, ondanks de regelmatige schoonmaak die er plaats vindt. Neem je afval mee naar huis of deponeer het in de daarvoor bestemde bakken en zet je huisvuil niet te vroeg aan de straatkant. Dan gaat iedereen met nog meer plezier het dorp in. Zeker nadat de plannen om het centrum te verfraaien zijn uitgevoerd.”

Bouwbedrijf Martin Kortekaas
Martin Kortekaas
Achterweg 51
2242 JX  Wassenaar
T 06-17530036
I www.bouwbedrijfkortekaas.nl
E info@bouwbedrijfkortekaas.nl

Bij de foto: Martin Kortekaas wil zeker nog wel 10 jaar doorgaan met het coördineren en uitvoeren van verbouwingen in Wassenaar en wijde omgeving (Foto PR)