Vijf vragen aan… René de Wit | Bouwbedrijf De Wit

‘Trots op onze prestaties’


René de Wit (58) werkt op en vanuit dezelfde plek aan het begin van de Windlustweg waar zijn opa in 1923 een timmerfabriek begon. Zijn vader vormde die in de jaren vijftig om tot een bouwbedrijf, waar hij inmiddels al weer 30 jaar de scepter mag zwaaien. Een echt Wassenaars familiebedrijf, dat ook en misschien wel juist in deze tijd niets te klagen heeft over de orderportefeuille en tot zijn spijt regelmatig nee moet verkopen aan potentiële klanten.  

Vertel eens wat meer over jezelf?
“Ik ben geboren en getogen in dit mooie dorp. Inmiddels ben ik ook al weer 15 jaar samen met Iris Oostlander, die de redactie van De Wassenaarse Krant voert. Ons samengestelde gezin telt zeven kinderen, waarvan de meeste zijn uitgevlogen. Door Iris ben ik ook betrokken bij de krant. Ik maak er regelmatig foto’s voor en heb daarvoor zelfs een avondcursus gevolgd aan de fotoacademie. Ik sport graag, sleutel aan mijn motor en vind het ook fijn om samen in mijn auto door de omgeving te toeren of de uitgevlogen kinderen, die over het hele land verspreid zijn, te bezoeken.”

Wat is er zo leuk aan (ver)bouwen en fotograferen voor de krant?
“Het eindresultaat! Ik geniet ervan als er weer een mooi stuk werk is opgeleverd. Het blije gezicht dat je dan van je klanten krijgt. En de opmerkingen, die je dan soms ontvangt zoals jaren terug van een vrouwelijke staatssecretaris ‘meneer De Wit elke keer als ik weer onder mijn nieuwe douche sta, moet ik aan u denken’. Of de complimenten die binnenkomen als de foto die in de krant staat afgedrukt mooi wordt gevonden. Ik rij elke dag met veel plezier door het dorp langs door onze medewerkers geslaagd verbouwde panden. Fotograferen voor de krant brengt mij in contact met allerlei interessante mensen, van ambassadeurs tot voor enkele jaren Willem-Alexander en Máxima. En de vaak prachtige gebouwen, waarin zij wonen en werken.”

Hoe is bij jouw bedrijf de werkverdeling?
“Wij werken met een team van vijf mensen, van jonge leerling tot zeer ervaren leermeester. Zelf verzorg ik samen met mijn rechterhand, Jannie Boverhof, die nu precies 25 jaar bij ons in dienst is, de offertes, planning, werkverdeling en administratie. Wij zijn gelukkig tot nog toe gevrijwaard gebleven van corona en doen er ook alles aan om dat zo te houden. Zo zorgen we er bijvoorbeeld voor dat de ene medewerker op de 1e verdieping werkt bij een verbouwing en de andere op de begane grond. En als ze toch bij elkaar in de buurt moeten komen, gaat het mondkapje op.”

Wat betekent Ondernemend Wassenaar voor jou?
“Ondernemend Wassenaar is voor mij een belangrijk netwerk, waarin ik andere plaatselijke ondernemers ontmoet. Maar ook een goede informatiebron. Zo las ik op hun site over de coronasneltestlocatie op de Zijdeweg. Goed om te weten als een medewerker mogelijk besmet is. Hoe eerder een testuitslag bekend is, hoe sneller je daarop kunt inspelen en hoe korter de absentie. Dat scheelt ook in de portemonnee. Ik snak ernaar dat we ook weer fysiek bij elkaar kunnen komen. Het duurt te lang, maar het is niet anders.”

Hoe kijk je aan tegen de dorpspolitiek?
“Met politiek hou ik me niet zo bezig. Het lijkt me wel beter dat de band met Voorschoten wordt doorgeknipt, maar of we Wassenaar daarna zelfstandig kunnen houden, is voor mij twijfelachtig. Het is daarvoor in elk geval belangrijk dat we de beschikking krijgen over een uitstekend gemeentelijk apparaat. Een paar jaar geleden is het gemeentelijke ondernemersregister geopend, waarin je kon melden voor gemeentelijke opdrachten in aanmerking te willen komen. Wij hebben ons gelijk ingeschreven. De eerste vraag, laat staan opdracht, naar aanleiding daarvan hebben we nog niet gezien. Daar valt door de gemeente dus sowieso nog een slag te maken.”

Bouwbedrijf De Wit
René de Wit
Windlustweg 4, 2242 HL  Wassenaar
T 070-5113429
E info@bouwbedrijfdewit.nl
I www.bouwbedrijfdewit.nl

Bij de foto: René de Wit, hier met administratieve rechterhand Jannie Boverhof, die nu precies 25 jaar in dienst is: “Ik ben trots op onze prestaties.”