Vijf vragen aan… Folkert Heijstek | ABN AMRO Bank

‘Niet alleen oog voor bankzaken’

 

Folkert Heijstek (48) vormt samen met Private Banker Ted Trip voor veel Wassenaarse ondernemers het gezicht van ABN AMRO Bank. Folkert is telg van een echt Wassenaars geslacht. Zijn grootouders bestierden respectievelijk een boerderij aan de Buurtweg en de koffietent “De drie Wilgen” aan de Rijksstraatweg. Hij is uitstekend ingevoerd in het dorp, hoewel hij tegenwoordig een paar kilometer verderop woont in Voorschoten.

Wat wil je over jezelf vertellen?

“Ik ben grotendeels in Wassenaar opgegroeid. Na het Adelbert College en de HEAO in Haarlem volgde ik een traineeship bij ABN AMRO in eigen dorp. Binnen de bank vervolgens verschillende functies in onze regio: relatiemanager bedrijven Benoordenhout, afdelingsleider particulieren Voorschoten en manager kleinbedrijf Delft en Westland. Nu hou ik me vanuit Den Haag vooral bezig met klanten in de technologie, media, telecom en cyber security in Groot Haaglanden. Daarnaast maak ik deel uit van de Sustainable Finance Desk en houd ik mij bezig met advisering op het gebied van verduurzaming en ondersteuning van circulaire verdienmodellen. Uit dien hoofde kom ik nog steeds veelvuldig in Wassenaar en kun je me ook regelmatig op bijeenkomsten van Ondernemend Wassenaar tegen het lijf lopen. Alleen door corona nu even niet.”

En privé?

“Ik woon samen met Annemiek. We hebben drie zoons, Koen, Lucas en Freek in de basisschoolleeftijd. Die krijgen nu dus thuisonderwijs. Een hele opgave, zeker omdat mijn vrouw en ik beiden een fulltime baan hebben.”

Hoe kijk jij naar de toekomst?

“Het beeld voor bedrijven is heel gemêleerd. Ik ken klanten die vorig jaar een topomzet hebben gedraaid. En aan de andere kant zie ik ook veel bedrijven die het heel moeilijk hebben. Dat gedifferentieerde beeld zie je ook terug in onze economische en sectorrapporten. Die vind je op: insights.abnamro.nl/category/sectoren. Mijns inziens erg nuttige informatie. Naast de overheid doet de bank er ook veel aan om bedrijven door de crisis te loodsen. Ook ligt er nog altijd de milieuproblematiek op het bordje van de bedrijven. Vanuit mijn rol op het gebied van verduurzaming wijs ik de Wassenaarse ondernemers graag op de site duurzameinvesteringstool.nl/csr/app/dit/dashboard. Een gebruikersvriendelijke site waar je voor je eigen bedrijfspand het meest recente of een ingeschat energielabel vindt, maar ook diverse mogelijke maatregelen voor verdere verduurzaming met indicaties voor  investeringsbedragen en terugverdientijd.”

Hoe kan Ondernemend Wassenaar de ondernemers ondersteunen?

“Het is goed om te zien dat OW ook digitaal actief is en op die manier ondernemers toch goed met elkaar verbindt en interessante onderwerpen (zoals verduurzaming) aan de orde stelt. Er is veel informatie en inspiratie van nieuwe innovatieve en duurzame verdienmodellen beschikbaar die OW met de leden kan delen. Zo nodig wil ik daarbij graag helpen.”

Welke rol zie je verder voor de bank en jezelf?

“Het traditionele bankbedrijf verandert door verdere digitalisering. Dat uit zich onder andere in sluiting van kantoren en meer diensten online beschikbaar stellen. In Wassenaar zijn wij gelukkig nog goed vertegenwoordigd. In ons kantoor zitten mensen voor de dagelijkse bankzaken, diverse specialisten en collega’s van ABN AMRO MeesPierson, onze Private Bank. Bij elkaar hebben we zo’n 15 medewerkers op kantoor om klanten te voorzien van persoonlijk en maatwerkadvies. Het is goed om te kunnen constateren dat wij in deze coronatijd onze klanten toch nog kunnen ontvangen en te woord staan. Naast bancaire dienstverlening zie ik ook een maatschappelijke rol voor ons als bank en mijzelf weggelegd. Ik heb vanuit de bank de mogelijkheid vijf dagen per jaar aan vrijwilligerswerk te doen. Dat heb ik op dit moment ingevuld door een aantal keren als bankier voor de klas te gaan staan om kinderen geldwijs te maken en schoolkinderen te begeleiden bij een bezoek aan het trainingscomplex van Ajax. Waar ik nu veel energie uit haal is het, samen met ondernemers, maken van stapjes naar verdere verduurzaming. Wie hierover meer informatie wil, vertel ik er graag meer over!”

ABN AMRO Bank
Folkert Heijstek
Lange Kerkdam 1
2242 BN  Wassenaar
T 0900-0024
E folkert.heijstek@nl.abnamro.com
I www.abnamro.nl