Vijf vragen aan… André Onderwater | A.C.M. Onderwater – Administraties en belastingen

‘Ik wil voorlopig nog wel even doorgaan’

Op Vreeburglaan 36 is het administratiekantoor van André Onderwater (61) gevestigd. Samen met vier parttimers runt hij het goedlopende bedrijf, dat inmiddels 21 jaar bestaat. Hij denkt nog niet aan stoppen. Langzaam afbouwen ziet hij wel zitten mits er een goede opvolger wordt gevonden of de uitstekende dienstverlening aan de gevarieerde klantenkring uit Wassenaar en de regio op andere wijze kan worden gegarandeerd. 

Hoe kijk jij aan tegen de pandemie?

“Vorige week is mijn hele gezin (man, vrouw, dochter en uitwonende zoon, die het virus bij ons binnen bracht) positief getest. Gelukkig zijn we allemaal klachtenvrij en mochten we dinsdag weer naar buiten. Anderen hebben helaas veel minder geluk. De meeste van mijn klanten hebben het zakelijk gezien nog steeds niet al te zwaar met uitzondering van degenen die een horecabedrijf runnen. Toch ben ik voor hen ook hoopvol gestemd. Echte ondernemers zijn creatief en houden volgens mij zeker het hoofd boven water. En sommige varen zelfs wel bij de pandemie. Zoals aannemers en klusbedrijven, omdat het vakantiegeld nu aan het verfraaien van de woning wordt besteed. Behalve de horeca, evenementen- en reisbranche draaiden de meeste MKB-bedrijven wel door, maar vele zullen zeker een lager resultaat behalen dan over 2019. Fysio- en andere therapeuten zullen ook een minder jaar hebben, mede doordat de zorgverzekeraars het hen steeds moeilijker maken.”

Waarom ben je ondernemer geworden?

“Ik heb best wel lang gewacht voor ik zover was. Ik heb eerst als echte Hagenees bij verschillende kantoren in die stad ervaring opgedaan. Gewoon onderaan de ladder begonnen en stapje voor stapje meer verantwoordelijkheid gekregen en mogelijkheden om mij in te kopen. In 1999 kreeg ik de kans om voor mijzelf alleen te beginnen in Wassenaar, waar ik inmiddels woonde, met medeneming van een deel van de klantenkring en een medewerkster van het kantoor waar ik toen werkte. Nooit spijt van gehad.”

Waarom lid van Ondernemend Wassenaar?

“Voor elke ondernemer is een goed netwerk van essentieel belang. Om nieuwe klanten binnen te kunnen halen, maar ook om bestaande klanten beter te kunnen bedienen. Zelf weet ik ook niet alles. Dan wil ik klanten kunnen verwijzen naar specialisten, die ik goed ken en in wie ik het volste vertrouwen heb. Met Ondernemend Wassenaar kwam ik in contact via de WOP (Wassenaarse Ondernemers Praten). Ik heb inmiddels geleerd dat Ondernemend Wassenaar een gevarieerd gezelschap is, waar je interessante nieuwe contacten kunt opdoen en die ook een prima belangenbehartiger voor de bedrijven is. Alleen jammer dat we door de pandemie nu zo weinig bij elkaar kunnen komen.”

Hoe zie je de toekomst van het dorp?

“Ik sta beslist niet te juichen bij de breuk met Voorschoten. De kans op een geïsoleerd rakende samenleving, die uiteindelijk door de grote buur wordt opgeslokt, moet niet worden onderschat. En inmiddels ben ik voldoende vergroeid met het dorp om dat niet te zien zitten. Laat Wassenaar vooral een groene buffer in de steeds verder verstedelijkende Randstad blijven. Met aandacht voor het authentieke karakter van de gebouwen in het oude dorp en de buitenplaatsen. En als er dan ook nog een mooie mountainbikeroute naast alle wandel-, fiets- en paardenpaden wordt gerealiseerd, zou ik helemaal tevreden zijn. Golfen en op de racefiets stappen kan ik hier al prima.”

Hoe kijk je aan tegen de toekomst van je vak?

“In mijn ogen staan we nog maar aan het begin van een veel sterkere digitalisering van de administratieve werkzaamheden, dan nu het geval is. Systemen worden steeds meer aan elkaar geknoopt en gaan automatisch output leveren. Mijn vakgenoten zijn over het algemeen behoorlijk conservatief, maar dit kun je niet tegenhouden. Het is dus ook voor mij en mijn kantoor van levensbelang dat we ons blijven ontwikkelen, zodat wij onze klanten ook in de toekomst de service kunnen geven, die ze verdienen.”

A.C.M. Onderwater – Administraties en belastingen
André Onderwater
Vreeburglaan 36, Postbus 20
2240 AA  Wassenaar
T 070-5170497
E a.onderwater@acmo.nl
I www.acmo.nl