Coronacrisis en de Leidse regio

Economie071 heeft een eerste analyse laten maken van de gevolgen van de coronacrisis voor de Leidse regio. Omdat een deel van de Wassenaarse ondernemers (groten)deels op deze regio is georiënteerd, besteden wij er ook aandacht aan.

Het rapport geeft aan dat 19,7% van de werkgelegenheid in het 071-gebied acuut is stilgevallen. Sectoren als horeca, detailhandel en cultuur worden hard geraakt. Die 19,7% gaat niet zomaar op gang komen zodra de maatregelen vanuit de overheid zijn opgeheven. Het slot gaat maar langzaam van deze sectoren af als de maatregelen worden versoepeld. Nog eens 28% van de werkgelegenheid in de Leidse regio gaat vooral in de nasleep van de crisis last krijgen, omdat ketens van toeleveranciers verstoord zijn (zoals in de industrie) of omdat voorbereiding en besluitvorming vertraagd zijn (zoals in de bouw). De overige 52% van de werkgelegenheid is economische meer weerbaar, waaronder het grote gezondheids- en life sciencescluster.

Meer weten? Klik hier dan door naar het rapport.