Inschrijven in ondernemersregister eerste stap bij zakendoen met gemeente

26-10-2016 Inschrijven in ondernemersregister eerste stap bij zakendoen met gemeente

Investeren in relaties. Dat geldt ook bij zakendoen met de gemeente, alle ingewikkelde procedures ten spijt. Deze belangrijke boodschap van de twee gemeentelijke inkoopadviseurs raakte wel wat ondergesneeuwd in het uitgebreide technische verhaal dat ze woensdagavond 26 oktober aan zo’n 50 ondernemers uit Voorschoten en Wassenaar kwamen vertellen. Duidelijk werd ook dat er kansen zijn voor de plaatselijke bedrijven, zeker als het om kleinere en incidentele orders gaat. Want de regels en de gevraagde administratieve inspanningen worden uitgebreider en dwingender naarmate het orderbedrag toeneemt.

Duidelijk werd verder dat Werkorganisatie Duivenvoorde (het samenwerkingsverband van beide gemeenten) een behoorlijk aantal budgethouders kent, die uiteindelijk binnen de daartoe gestelde regels bepalen welke procedure bij een aanbesteding of inkoop wordt gevolgd en of er gericht één of meerdere bedrijven worden benaderd. Het door de gemeenten afgelopen zomer opengestelde ondernemersregister is een eerste stap om de budgethouders de plaatselijke ondernemingen te laten leren kennen, zodat die ook bij hen in beeld komen. Persoonlijk contact kan er dan daarnaast voor zorgen dat ook de specifieke kwaliteiten van de ondernemers en hun bedrijven bij de budgethouders bekend worden. Ondernemersvereniging Voorschoten (OVV) en Ondernemend Wassenaar (OW) gaan samen met beide inkoopadviseurs overleggen hoe die contacten het best tot stand kunnen worden gebracht en onderhouden.

Klip en klaar werd ook dat bij alle uitgaven die door de gemeenten (moeten) worden gedaan transparantie met betrekking tot de gevolgde procedures een sleutelbegrip is. Of het nu om een rolletje plakband of een miljoeneninvestering in wegrenovatie gaat. En dat eHerkenning (een soort DigiD voor bedrijven), waarvoor kosten moeten worden gemaakt, bij een beetje opdracht toch wel een must is. Ondernemers kunnen zich echter in eerste instantie ook zonder eHerkenning in het Ondernemersregister laten inschrijven en op TenderNed, een soort marktplaats voor overheidsopdrachten kijken of beide gemeenten, maar ook andere plaatsen en instanties in heel Nederland, interessante opdrachten willen verstrekken. Wij roepen onze leden, maar ook andere ondernemers uit beide dorpen op zich massaal in te schrijven in het Ondernemersregister (bereikbaar via voorschoten.nl en wassenaar.nl) en op tenderned.nl te gaan kijken of er voor hen interessante overheidsopdrachten in beeld zijn.