Vijf vragen aan… Aad Versteeg | AVSM Arbo Consult

‘Arbeidsomstandigheden behoren geen sluitpost te zijn’


Hij is 67, maar als het aan hemzelf ligt nog lang niet uitgewerkt. Misschien in de toekomst wel wat minder betaalde klussen en meer in een adviserende en ondersteunende rol, maar hij vindt het zonde om zijn in vele jaren opgebouwde kennis en kunde verloren te laten gaan. We spreken Aad Versteeg van AVSM Arbo Consult, die met meer dan 30 jaar ervaring garant staat voor een hoge kwaliteit in Arbo dienstverlening.

Hoe ben je in dit beroep verzeild geraakt?

“Als kleinzoon van een bollenteler aan de Katwijkseweg, gelukkig getrouwd met een dorpsgenote en met een uitgebreide groene opleiding op zak was ik voorbestemd om ook in dat vak en in elk geval in de agrarische sector mijn brood te gaan verdienen. Ondernemerschap zat er ook altijd al in. Ik ben dan ook een poosje zelfstandig hovenier geweest, gevolgd door een zelfstandige functie bij de groenvoorziening van gemeente Den Haag. Toen zich daar een ernstig ongeval voordeed, vroeg het hoofd Personeelszaken mij of ik mij met de arbeidsomstandigheden wilde gaan bezighouden. Na de nodige aarzelingen bleek dat onderwerp zo boeiend dat ik ja heb gezegd. 12 ½ jaar geleden, nadat ik ook nog carrière had gemaakt bij o.a. T-Mobile en een master aan de TU had behaald, heb ik de stoute schoenen aangetrokken en mij als zelfstandig adviseur op dit terrein gevestigd.”

Wat is er zo boeiend aan arbeidsomstandigheden?

“Goede arbeidsomstandigheden zijn in mijn ogen van essentieel belang voor een goede bedrijfsvoering. Veel ondernemers onderschatten dat en ik zou in Wassenaar graag mijn collega-ondernemers van het tegendeel willen overtuigen. Op dit moment reken ik enige grote bedrijven en organisaties tot mijn klantenkring en hou ik mij bijvoorbeeld bezig met de arbeidsveiligheid bij de aanleg van de RijnlandRoute. Daar is het zoals iedereen weet een keer goed misgegaan.”

Hoe kijk je aan tegen de toekomst van het dorp?

“Wassenaar is mooi en dat moet vooral zo blijven. Zodat niet alleen mijn generatie, maar ook die van mijn dochter en haar leerlingen op de Herenwegschool ervan kunnen blijven genieten. Het heeft me wel een beetje zeer gedaan dat de bollenvelden moesten worden ingeruild voor ‘nieuwe natuur’. Ik kom evenwel nog altijd graag in Lentevreugd en de duinen. Als kind voor mij deels verboden gebied met jachtopzieners achter mij aan, maar nu geoorloofd als vrijwilliger van Dunea, die zich bezighoudt met de inventarisatie van de planten die er groeien. De gemeente is momenteel zijn organisatie aan het heruitvinden. Ik adviseer ze vooral niet te klein te denken en in de eigen schulp te kruipen, maar samen met andere gemeenten schaalvoordelen te realiseren en waar mogelijk werk dat door bedrijven beter en goedkoper kan worden gedaan uit te besteden aan plaatselijke ondernemers.”

Waar zie je kansen voor plaatselijke ondernemers?

“Op het eerste gezicht lijken toerisme, recreatie en horeca als die vervelende coronatijd achter de rug is de sectoren waar in Wassenaar de meeste groei valt te behalen. Maar ik wil daarbij wel graag een stevige kanttekening maken. Nu al wordt soms een flinke aanslag op de lokale natuur gepleegd. Af en toe zitten het strand en de weg ernaartoe propvol en krioelt het van de mensen op plekken, waar ze niet mogen komen. Belangrijk is dus ook goed na te denken over hoe we een eventuele toestroom van bezoekers managen. Amsterdamse en Venetiaanse toestanden moeten worden voorkomen.”

Waar kan Ondernemend Wassenaar aan werken?

“Zelf was ik een grote fan van de WOP (Wassenaarse Ondernemers Praten). Ondernemend Wassenaar zie ik graag -nu even niet natuurlijk- ook dergelijke bijeenkomsten organiseren. Vooral het elkaar ontmoeten spreekt mij aan. Altijd fijn om te weten wat een collega-ondernemer uit het eigen dorp voor je kan betekenen. Van het leveren van goederen en diensten tot gewoon een goed advies. Want er valt altijd wel iets van elkaar te leren.”

AVSM Arbo Consult
Aad Versteeg
Bijdorpstraat 2
2241 NW  Wassenaar
T 06-24095391
I www.avsm.nl
E info@avsm.nl