Vijf vragen aan … Marjorie en Leonard Rooijakkers | Rooijakkers concern Wassenaar

‘Zorg ervoor dat je altijd met je tijd meegaat’

Wassenaar 1884. L.J. Rooijakkers begint een brandstoffenhandel midden in het dorp. Wassenaar 2020. Marjorie (37) en  L.J. (Leonard) Rooijakkers (33) staan als vijfde generatie samen met hun vader L.J. (Leo) aan het roer van het nog steeds springlevende bedrijf. Wat is het geheim van dit familiebedrijf bij uitstek, waarin de zesde generatie ook al weer is geboren, dat mensen en bedrijven tot in de wijde omgeving van brandstof, transportmiddelen maar ook huisvesting voorziet. Een succesverhaal waarvan veel valt te leren.

Hoe zijn jullie in het bedrijf gerold?
Marjorie: “We woonden altijd boven of bij één van onze bedrijven. Daar is ons het ondernemen met de paplepel ingegoten. Eigenlijk wilde ik iets heel anders gaan doen -ik heb architectonische vormgeving aan de kunstacademie in Den Haag gestudeerd-, maar in 2008, midden in de crisis, kon mijn vader mij wel ‘even’ in de zaak gebruiken. Vervolgens ben ik nooit meer weggegaan.” Leonard: “Ik wilde altijd al in het bedrijf aan de slag, daarom ben ik aan het IVA (Automotive) in Driebergen gaan studeren. Samenwerken met mijn zus vind ik een groot voordeel. We kennen elkaar door en door en we vullen elkaar mooi aan. Marjorie houdt zich voornamelijk bezig met de oliehandel, ik met het autobedrijf en wij samen dragen zorg voor de tankstations. Mijn vrouw Stephanie, afgestudeerd Hotelschool en Facility Management, beheert en faciliteert ons bedrijfsverzamelgebouw ‘Gebouw de Hofcamp’, dat naast het autobedrijf gevestigd is. De oliehandel, de tankstations, het autobedrijf en de Hofcamp omvatten ons hele bedrijf.“

Wat veranderde corona voor jullie?
Marjorie: “De omzet aan de pomp nam sterk af toen veel mensen thuis gingen werken. Tevens daalden de brandstofprijzen sterk.” Leonard: “Gelukkig is het alweer wat drukker geworden aan de pomp en in de shop. Ik merk dat de tweedehandsmarkt voor auto’s ook weer aantrekt. Een eigen auto is in de huidige omstandigheden de veiligste manier van vervoer.”

Wat voorzien jullie voor de toekomst?
Leonard: “Benzine en dieselolie blijven nog wel even nodig. Aan de elektrische en waterstofauto kleven ook veel nadelen. Wat er bijvoorbeeld met uitgewerkte accu’s moet gebeuren weet niemand.” Marjorie: “Toch hebben wij ook oog voor het milieu. Zo verkopen wij tegenwoordig graag ‘Blauwe diesel’, die deels uit plantaardige afvaloliën is gemaakt, die eerst voor de voedselproductie zijn gebruikt en geen fossiele brandstoffen bevat. Bedrijven kunnen het tanken bij ons tankstation aan de Rijksstraatweg en we brengen het met de tankwagen op locatie.”

Tips voor andere ondernemers?
Leonard: “Ga altijd met je tijd mee. Als onze opa alleen in de kolen was gebleven en onze vader niet de stap had genomen om van de Molenweg naar de Hofcampweg te gaan, dan waren we niet geweest waar we nu zijn. Zo is de familie ook tijdig in de olie gestapt, hebben we de tankstations opgezet en aangekocht, zijn we het garagebedrijf begonnen en hebben we van Gebouw de Hofcamp een mooi bedrijfsverzamelgebouw gemaakt. Met vallen en opstaan soms, want bijvoorbeeld bij ‘de Hofcamp’ was het best moeilijk om de juiste formule te vinden. Momenteel zijn er veel bedrijven in de gezondheidszorg gevestigd, die elkaar mooi aanvullen. In het pand verhuren wij ook werkplekken en meeting rooms per dagdeel (genaamd ThOF). Altijd blijven denken, investeren en vernieuwen. Bij ons of het nu om meer bruggen in onze werkplaats gaat, de inrichting van Gebouw de Hofcamp of de wasboxen, er zijn altijd nieuwe mogelijkheden.”

Tips voor het Havengebied?
Marjorie: “Het Havengebied is een prachtige locatie voor Wassenaarse bedrijven. Zo was het ook ooit bedoeld, toen het Havengebied nog niet omgeven was door woningbouw. Het is van belang dat de bedrijven goed bereikbaar blijven, dus het niet autoluw en tot een recreatiegebied in het dorp maken. Bereikbaarheid is overigens niet alleen voor de bedrijven, maar ook voor de burgers van groot belang. Ondernemingen zorgen voor werk en leven in het dorp. Als ondernemer kun je wel wat willen, maar dan moet je ook de moeite nemen om mee te denken en mee te praten. Om deze reden ben ik actief geworden in het bestuur van Ondernemend Wassenaar.”

Rooijakkers
Marjorie en Leonard Rooijakkers
Hofcampweg 71-81 en Rijksstraatweg 44
Wassenaar
T 070-5140243
I www.rooijakkers-olie.nl en www.rooijakkers-auto.nl
E marjorie@rooijakkers-olie.nl en leonard@rooijakkers-auto.nl